UTSTILLINGER    Tidligere Utstillinger

POLYKROMER

14.03.-19.04.2015

Thorbjørn Sørensen, Steinar Elstrøm, Bente Louise Aas, Jens Hamran, Snorre Kyllingmark og Siri Harr Steinvik

Kurator: Leonard Rickhard

Polykrom kan tydes fra gresk som poly/mange og chroma/farge. Et flerfarget, som oftest figurativt maleri i motsetning til et en farget (monokromt) maleri. Vi har utfordret maleren Leonard Rickhard til å velge seks markante malere til denne utstillingen. Alle representerer originale og selvstendige maleriske strategier og uttrykk. Resultatet er blitt en utstilling som gir et interessant innblikk i samtidsmaleriets muligheter. Bomuldsfabriken Kunsthall er stolt over å kunne presentere viktige kunstnerskap fra den norske kunstscenen.


les mer >>


images
Steinar Elstrøm


OVERSETTELSER

Utstilling 17.01. - 01.02.
Åpent ti-sø kl 12-16

Følgende deltar:
Øyvind Brandtsegg + Axel Tidemann
Lotta Melin
Trond Lossius + Jeremy Welsh
Jon Halvor Bjørnseth
Eirik Havnes
Isak Anderssen
Atle Selnes Nielsen
LEMUR
Dahlske videregående skole
Villa Matilda
Steinerskolen i Arendal
Arendal Kulturskole

Den som oversetter, tolker, sier vi og tenker gjerne på eksempler som tegnspråk, et notebilde eller et dikt. Men hverken oversettelser eller tolkninger er entydige størrelser. Å tolke handler om å ville forstå noe og forsøke å sette det inn i en sammenheng. Å oversette koder, bilder eller skrift til andre språk eller uttrykk kan også bety å tilføre noe: en egen lesning eller forståelse. Her er kunstnere og publikum, kuratorer og kritikere i samme båt, på jakt etter måter å oversette opplevelser på.


les mer >>


images
Plakat OVERSETTELSER 1-15TRANSFORMATOR

15.11.-21.12.


Kunstnere:
Neil Brownsword, Tulla Elieson, Martin Woll Godal, Sidsel Hanum, Hanne Heuch, Katrine Køster Holst, Jørgen Frederik Scheel Haarstad, Torbjørn Kvasbø, Nils Martin, Irene Nordli, Tovelise Røkke-Olsen, Ole Morten Rokvam, Svein Thingnes, Caroline Slotte, Corrina Thornton, Anne Line Sund og Terje Westfoss.

Idé/prosjektkoordinator:
Tulla Elieson

Utstillingsdesign:
Harald Solberg

Hva skjer når 17 forskjellige kunstnere inntar Norsk Teknisk Porselensfabrikk (NTP) i Fredrikstad og får tilgang på fasiliteter, teknikk, materialer, produksjonslinjer og dyktige håndverkere med ett fellesskap i materialet leire?


les mer >>


image
Plakat 5-14


SKILSMISSEN

06.09.-12.10.

BRITT SMELVÆR - MONA ECKHOFF SØRMO - GITTE SÆTRE - KRISTINA KVALVIK - MADS GAMDRUP - NILS VIGA HAUSKEN - NINA MARIA KLEIVAN - FRANS JACOBI - SIRI KOLLANDSRUD

Vi åpner høstsesongen med den dansk/norske utstillingen SKILSMISSEN og kan stolt presentere et nytt nordisk samarbeid. Utstillingen inngår i vår markering av 1814-jubileet. Ideen til utstillingen oppsto etter et radioprogram på DRP1 i forbindelse med utgivelsen av Rasmus Glenthøjs bok Skilsmissen - Dansk og norsk identitet før og efter 1814.


les mer >>


image
Plakat 4-14


SYV ÅR SENERE - ESPEN DIETRICHSON

14.06.-24.08.

Vi presenterer utvalgte filmer fra årets program fra KORTFILMFESTIVALEN i Grimstad i vår black-box i 2. etasje/Kunstsamlingen

Filmprogram

Vi har gleden av å presentere en ny separatutstilling av Espen Dietrichson syv år etter hans debut i Bomuldsfabriken Kunsthall. Utstillingen inneholder silketrykk, tusjlaveringer og skulpturer. De fleste arbeidene er produsert til utstillingen. Arbeidene er preget av håndverksmessig presisjon, utsøkt materialkombinasjon og utfordrende innhold.

Espen Dietrichson (f. 1976) arbeidet fram sin første store separatutstilling i Bomuldsfabriken Kunsthall i 2007. Den gang hadde han atelier i vårt prosjektrom. I løpet av ett år ble de fleste av verkene til utstillingen produsert. Felles for arbeidene, den gang som nå, er at de balanserer i krysningspunktet mellom det virkelige og det uvirkelige; konstruksjon og dekonstruksjon. Dietrichson har arbeidet konsekvent videre med de samme problemstillingene samtidig som han har utviklet materialet og tilført nye elementer. Han viser en sjelden evne til konsentrasjon i sitt arbeid og har hatt stor suksess med flere utstillinger og offentlige oppdrag. Dietrichson er i dag tilknyttet Galleri Haaken i Oslo.


les mer >>


image
Plakat 3-14


I NASJONALMUSEETS BLINDSONE

05.04.-25.05.


Vi ønsker velkommen til Bomuldsfabriken Kunsthall og et spennende vårprogram!
Vi har gleden av å presentere en utstilling fra Nasjonalmuseet, filmprogram, foredrag og forestillinger pluss to konserter i konsertserien PB1898. Programmet inngår i feiringen av grunnlovsjubileet.

Syv kunstprosjekter er representert i utstillingen:

Any Other Business (2011): Nicoline van Harskamp, www.vanharskamp.net
Atelier Populaire Oslo/Palestinerleir – en dokumentasjon (2012): Andrea Lange, www.atelierpopulaire.no
Cousins in Peace (2012): Farhad Kalantary, www.farhad.no
Laaroussa (2011- d.d.): Selma og Sofiane Ouissi og kollektivet l’Art Rue, www.laaroussa.org
Russianmarket.info (2011- d.d.): Mobile Kultur Byrå, www.russianmarket.info
Vesentlig Oversikt (1996 - 2013) og AMFIBIA 15 (Let sjæl) (2014): SEX TAGS
Truth is Concrete (2012): steirischer herbst festival, www.truthisconcrete.org

Utstillingen er produsert av Nasjonalmuseet i samarbeid med TrAP (Transnational Arts Production). TrAP er en kunstprodusent med målsetting om å være en pådriver i arbeidet for bredere transnasjonal synlighet i norsk kunst og kulturliv.
les mer >>


image
Plakat 2-14


DEN ILLUSTRERTE MANN

08.02.-16.03.

RAYMOND MOSKEN - fotografier

Følg oss på www.facebook.com/Bomuldsfabriken

«Galleri Bomuldsfabriken» viste første utstilling i 1994. Det betyr at vi går inn i vårt 20. år. I jubileumsåret tilbyr vi et variert program; 5 utstillinger i kunsthallen og 8 i vår filial, ARTendal, i sentrum. I tillegg ønsker vi velkommen til konserter med improvisasjonsmusikk i serien PB1898. Vi takker vårt publikum og satser på mange nye interessante møter i årene som kommer.

Raymond Mosken (f.1956) var en del av Jubileumsutstillingen - Arendal 275 år i 1998. Den gangen viste han 3D flyfotografier tatt over Arendal. Vi traff hverandre igjen på A-Bombers Old Style Weekend i Backamo, Sverige sist sommer. Raymond ivrig fotograferende til sin siste bok Rocking Tattoos. På sitt beskjedne vis viste han fram litt av konseptet og jeg tenkte at tiden er inne for å samle hans prosjekter i en stor utstilling. Det er blitt en storslått presentasjon med en stor samling bilder som handler om menneskers tilværelse. Teksten er skrevet av professor i fotografi, Robert Meyer.


les mer >>


image
Plakat 1-14


SELFIES

09.11.-15.12.

Kritikk i Fædrelandsvennen av kunstanmelder Johan Otto Weisser

Hanne Lydia O. Kristoffersen

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd

Vi har den store glede å presentere en separatutstilling med nye arbeider; tegninger, videoprosa og tekst av Hanne Lydia O. Kristoffersen. Utstillingstekst ved journalist og kritiker Kåre Bulie.
les mer >>


image
Plakat 5-13


POWER IS EXERCISED

21.09.- 27.10.

Anastasia Ax, Åsa Cederqvist, Cajsa von Zeipel
Kurator Jeanette Steinsland, Gallery Steinsland Berliner, Stockholm

Produsent Bomuldsfabriken Kunsthall

Kritikk i Fædrelandsvennen av billedkunstner Johan Otto Weisser

Vi følger opp våre ambisjoner om nordisk samarbeid og har invitert Jeanette Steinsland fra Gallery Steinsland Berliner i Stockholm som gjestekurator for utstillingen. Galleriet er et av Stockholms mest inflytelsesrike og omskrevne gallerier innen ung samtidskunst. Vi har tidligere samarbeidet i forbindelse med utstillingen WONDERLAND (2011) der vi bl.a. viste tegninger av Ragnar Persson, en av kunstnerne i Steinsland Berliner.


les mer >>


image
Plakat 4-13


EDENS HAGE osv!

15.06.-01.09.

Inger Johanne Rasmussen - billedtepper
Terje Nordby - myter

Kritikk i Fædrelandsvennen av billedkunstner Johan Otto Weisser

Kritikk i Klassekampen av kritiker/kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke

Velkommen til sommerens vakreste utstilling!

Vi har den store glede å presentere en imponerende samling arbeider utført i lappeteknikk i tekstil av Inger Johanne Rasmussen. Motivene har elementer fra kjente tradisjonelle tekstilmønstre. Formatene er store og fargerike, materialet er innfarget ull. Teknikken har hun utviklet gjennom 15 år. Rasmussen er genreoverskridende med sterke visuelle koplinger til maleri, håndverkstradisjon og design.


les mer >>


image
Plakat 3-13


HÅKON BLEKEN

06.04.-19.05.2013

Kritikk i Fædrelandsvennen av billedkunstner Johan Otto Weisser

Verksliste/plan

Dette er Håkon Bleken sin første separatutstilling på Bomuldsfabriken Kunsthall. Vi er stolte av å kunne presentere nye malerier av denne markante og allsidige kunstneren!

Som en av landets aller fremste samtidskunstnere, har Bleken siden debuten i 1951 utviklet og fornyet sitt kunstnerskap gjennom mer enn seksti år. Han blir ofte beskrevet som en litterær maler med et tydelig budskap. Litterære verker og et sterkt samfunnsengasjement er ofte utgangspunkt i hans bilder. Produksjonen omfatter videre illustrasjoner av flere sentrale skjønnlitterære verk. I tillegg har han levert betydningsfulle portretter og utført mange store offentlige verk, bl.a. i St. Olavs Kirke og Olavshallen i Trondheim samt Oslo Konserthus og Oslo S.les mer >>


image
Plakat_2-13


SHINE

09.02.-17.03.2013

Kunstnere:
Vanessa Baird (NO), Hrafnhildur Arnardóttir (IS), Hannaleena Heiska (FI), Nadine Byrne (SE) og Julie Nord (DK).

Kuratorer:
Madeleine Park og Harald Solberg

Katalogtekst:
kunsthistoriker/kritiker Line Ulekleiv

Utstillingen er produsert av Bomuldsfabriken Kunsthall.

Vi takker for lån av verk, en spesiell takk til Jan Watteus Art Collection og OSL Contemporary.

I hele 2013 markerer vi at det er 100 år siden stemmerett for kvinner ble innført i Norge. I forbindelse med jubileet vil vårt program fokusere på kvinnelige kunstnere.

Denne gruppeutstillingen er en kickstart på jubileumsåret, den vil gi energi og samtidig være en hyllest till samtidskunsten og kvinnelige kunstnere.


les mer >>


image
Plakat 1-13


SPUNK : ROM

17.11.-16.12.

SPUNK har tidligere spilt på Bomuldsfabriken Kunsthall i konsertserien PB1898. Vårt gode samarbeid er videreført og synliggjøres nå i form av en installasjon med lyd og levende bilder i utstillingsrommet. Prosjektet startet i vår med en uke workshop; opptak med SPUNK i Torbjørnsbu gruver og på forskjellige steder i bygningen. Alt dette er nå bearbeidet, installasjoner er bygget og vi ønsker velkommen til en verden av gjenstander samlet inn i nærområdet, etterlatte effekter fra årets Hovefestival og i tillegg inkluderes Torbjørnsbu gruver for første gang.


les mer >>


image
Plakat 5-12


MIRROR MATTER - FRANK BRUNNER

22.09.-04.11.

Velkommen til utstillingen MIRROR MATTER. Vi har hatt gleden av å vise malerier av Frank Brunner ved to tidligere anledninger i Bomuldsfabriken Kunsthall; utstillingen 3 UNGE (2001) og 100 KUNSTNERE FRA SØRLANDET (2002). Dette er hans første separate utstilling i våre lokaler og vi er stolte over å kunne presentere en omfattende samling av Brunners arbeider fra studieårene og fram til i dag. Utstillingen er kommet i stand i samarbeid med Haugar Vestfold kunstmuseum og Galleri Haaken. I forbindelse med utstillingen har Aschehoug forlag gitt ut en bok om kunstneren. Vår presentasjon bygger på utstillingen som ble vist på Haugar i sommer og kuratert av konservator Tone Lyngstad Nyaas. Vi takker Haugar Vestfold kunstmuseum og Galleri Haaken for samarbeidet og en stor takk til kunstneren og alle som har lånt ut bilder til utstillingen.

Informasjon fra Bertrand Delacroix Gallery, NY


les mer >>


images
Plakat 4-12


LEONARD RICKHARD

16.06.- 02.09.

Utstillingen er produsert av Bomuldsfabriken Kunsthall

Leonard Rickhard har stilt ut separat på Sørlandet to ganger. Den siste var i 2005, på Sørlandets Kunstmuseum. I 1997 hadde han sin første separate utstilling i landsdelen i det som den gang var Galleri Bomuldsfabriken.

Stedet er det samme, navnet er endret, lokalene er ombygget, men den opprinnelige tanken om utstillingsrommet er videreført. Vi er stolte av å kunne utfordre kunstneren på nytt og presentere en ny utstilling. Den består i hovedsak av nyere arbeider, men også av enkelte eldre verk.


les mer >>


images
Plakat 3-12


PER B SUNDBERG

14.04.- 27.05.2012

Utstillingen er produsert av Bomuldsfabriken Kunsthall

Kritikk i Fædrelandsvennen av billedkunstner Johan Otto Weisser

Anbefaling i Morgenbladet av kritiker Tommy Olsson

Mitt første møte med arbeidene til Per B Sundberg var eksamensutstillingen på Konstfack i Stockholm i 1990. Bjørnen med neonlysrør er for meg et like tydelig bilde i dag som det var den gang. Spent var jeg da jeg i fjor ankom hans utstilling på Gustavsbergs konsthall i Stockholm. Han er én av de mest sentrale kunstnerne i utviklingen av svensk kunsthåndverk. Hans erfaring omfatter både glass og keramikk. Med den største respekt for håndverket og materialet tar han sats, snur opp ned på tradisjonelle metoder, er kreativ, uredd og innovativ. Han har i flere år arbeidet som formgiver på Orrefors glasbruk og vært professor på Konstfack. Utstillingen på Gustavsbergs konsthall viste på overflaten romantiske stilleben; en sammensetning av tradisjonelle porselensfigurer på Sundbergs måte, en kollisjon av stiler, estetiske normer og materialbruk. Han viste tablåer med et fyrverkeri av farger, en suveren materialforståelse og med historier som fikk publikum til å stoppe opp.


les mer >>


images
Plakat 2-12


FRA SIDELINJEN

04.02.-18.03.2012
ESPEN TVEIT fotografier

Kritikk i Fædrelandsvennen av billedkunstner Johan Otto Weisser

Utstillingen viser et stort utvalg fotografier som alle er laget analogt i svart/hvitt. Fotografiene er fra seriene/bøkene Samtidsarkeologi, Rite og Fra siden.

I serien Samtidsarkeologi har Espen Tveit fotografert industriarkitektur i naturen. Bildene kommenterer dualiteten natur/kultur gjennom en stram formal oppbygging.


les mer >>


images
Plakat 1-12


SLUMP - Luck by Chance

05.11. - 18.12.2011

Utgangspunktet for utstillingen er to institusjoners ønske om samarbeid og en felles interesse for å vise samtidens kunsthåndverk.

Utstillingen SLUMP - Luck by Chance er Norske Kunsthåndverkeres Temautstilling 2011 og viser hvordan slump og heldige tilfeldigheter anvendes i kunstneriske prosesser. Å velge å la slumpen / tilfeldighetene være en medspiller innebærer en balansegang mellom orden og kaos, og mellom planlegging og spontanitet. For en kunstner eller kunsthåndverker der den materielle prosessen er basal, kan det å la det uforutsette spille inn være en vei til et uventet, eller til og med bedre resultat.

SLUMP - Luck by Chance er en samproduksjon mellom Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal og Gustavsbergs Konsthall, Stockholm. Ved at to lands kunsthåndverkere møtes i en felles prosess, speiler utstillingen en fordypning i forskjellige materialuttrykk mot et felles mål.les mer >>


images
Plakat


WONDERLAND

27.08.- 09.10.2011

Utstillingen presenterer tre av Nordens fremste samtidstegnere; danske Julie Nord (f. 1970), svenske Ragnar Persson (f. 1980) og norske Sverre Malling (f. 1977). Billedverdenen som disse kunstnerne konstruerer, er både vakker, mørk og romantisk. Det som i første øyekast fremstår som sukkersøtt, naivistisk og innehar tenåringsreferanser, viser samtidig en illusjon av en mørk hemmelighet. Julie Nord undersøker ulike vinklinger på virkeligheten. Gjennom en dekonstruksjon skaper hun en flertydig, motsetningsfull illusjon av virkeligheten. Ragnar Perssons formspråk viser metaforer fra en «typisk» tenåringsverden med kaniner og heavy-metalsjanger-estetikk i en romantisk, kunsthistorisk referanseramme. Sverre Malling anvender rockens metal- og gothmetaforer i en harmoni som er kombinert med hippietidens naturbarnånd, og som har videre referanser til nasjonalromantikkens store mestere. Utstillingen WONDERLAND viser ulike virkelighetsillusjoner der kontrastene er både eventyrlige og forlokkende.

Kritikk i Fædrelandsvennen av kunstkritiker/billedkunstner Johan Otto Weisser

Kurator: Harald Solberg
Tekst: kunsthistoriker Mette-Line Pedersen
Produksjon: Bomuldsfabriken Kunsthall

Vi vil takke privatpersoner, ARoS Aarhus Kunstmuseum, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, Danmark for godt samarbeid og velvillig utlån av bilder. En spesiell takk til kunstnerne, Gitte Skjødt Madsen ved V1 Gallery i København og Jeanette Steinsland ved GSB/Gallery Steinsland Berliner i Stockholm for god oppfølging.


les mer >>


images
Plakat 6-11


RUNE JOHANSEN

18.06. - 07.08.2011

Rune Johansen er en av Norges mest verdsatte folkelivsskildrere. Han formidler folks dagligliv på en fengslende og oppriktig måte. Dette er langt fra interiørmagasinenes perfekte og «stylede» hjem. Her møter vi «ekte» hverdagsliv og interiører hjemme hos folk i Norge og i USA. Rune Johansen ble nettopp tildelt Fotografiprisen for 2011.

Rune Johansen er født i 1957 og oppvokst i Bodø. Han har fotografert siden 1976, og hadde sitt daglige virke som planlegger i Televerket helt frem til 2003 da han fikk Statens garantiinntekt for kunstnere. Han debuterte på Høstutstillingen i 1990 og har siden vært representert ved en rekke store utstillinger både nasjonalt og internasjonalt. I 2004 ble den første fotoboken Hiv Mannskjiten publisert. Boken har solgt i over 10 000 eksemplarer, noe som er en uovertruffen suksess for en fotobok i Norge. Rune Johansen har til sammen gitt ut seks bøker på Forlaget Press (www.fpress.no): Hiv Mannskjiten (2004), Så lenge det vara (2005), I Hemsedal (2007), Da æ var i Amerika (2008), Norske sjøfolk (2009) og Glade Jul (2010).

Utstillingen viser et bredt utvalg av fotografier som er hentet fra de fem første fotobøkene. Takk til Rolf Hoff / Hoffcollection for utlån av bilder.

Tekst: kunsthistoriker Mette-Line Pedersen
Kurator/utstillingsdesign: Harald Solberg
Produksjon: Bomuldsfabriken Kunsthall

Rune Johansen


les mer >>


images
Plakat 5-11


NY BLOMST - BREV FRA ETIOPIA Tone Avenstroup

21.05.-05.06.201

Produksjonen er støttet av Fritt Ord og Norsk Kulturråd

Takk til: Terje Dragseth, Frank Falch, Ralph Gabriel, Roger Garmo, Finn Iunker, Kjersti Jøranli Avenstroup, Arve Ofstad, Bjørg Ofstad, Ingrid Ofstad, Rolf Ree, Gabi Schohl, Herbert Wiegand, Viggo Wivestad

Nettside NY BLOMST - BREV FRA ETIOPIA

Møtet med det afrikanske ut i fra tre norske perspektiv. Materialet er reisebeskrivelser, brev, bøker, lydopptak og logg.


les mer >>


images
Plakat 3-11


CHOOSING MY RELIGION

09.04.-05.06.2011

Bomuldsfabriken Kunsthall har den store glede å presentere den internasjonalt anerkjente finske multimediakunstneren Marita Liulia gjennom utstillingen Choosing my Religion. Utstillingen er en visuelt vakker og tankevekkende reise gjennom de store verdensreligionene fra et feministisk ståsted. Vi så utstillingen i Vaasa i 2009 og er stolte av at den nå vises i Arendal som første sted utenfor Finland. Vi vil takke Marita Liulia for et meget godt samarbeid, kunstnere og alle som har deltatt i produksjonen. En spesiell takk til Finsk-norsk kulturinstitutt for godt samarbeid og økonomisk tilskudd

Kritikk i Fædrelandsvennen av kunstkritiker/billedkunstner Johan Otto Weisser

CV Marita Liulia


les mer >>


images
Plakat 2_11


TIDSROM

English

29.01. - 13.03.2011

Utstillingen TIDSROM viser fem separate prosjekter av henholdsvis Sidsel Hanum, Edith Lundebrekke, Tina Jonsbu, Marianne Lund og Anne Aanerud. Kunstnerne har ulike målsetninger, men alle fem opererer innenfor et formspråk som utfordrer både vår persepsjons- og tidsforståelse. Det er ikke det impulsive som preger deres produksjon, men tvert imot en tålmodig søken og undersøkelse av materialenes iboende kraft. Alle arbeidene er tidkrevende og innehar fysiske/mentale utfordringer som konkretiseres på ulike vis i materialet. Kunstnerne jobber uredde i yttergrensen av hva materialet tillater, og gir på denne måten nytt liv til historiske teknikker.

Tekst Mette-Line Pedersen, kurator Harald Solberg


les mer >>
images
Plakat 5-10, design Helge Crnic, foto Tone Irene Moen


ELLIPSE

11.09.- 17.10.

I motsetning til de siste 20 årenes konseptorienterte kunst, opplever kunstscenen nå et fornyet fokus på håndverk innenfor maleri og skulptur. Utstillingen ELLIPSE presenterer et bredt uttrykksmessig register fra realisme til abstraksjon. Kunstnerne representerer disse "dagsaktuelle" tematiske og håndverksmessige verdiene, samtidig som de viderefører noen av hovedelementene innenfor den modernistiske tradisjonen.

Utstillingen er kommet i stand etter forespørsel fra Daniel Østvold, utstillingens kurator, og Hildegunn Birkeland, leder av Sølvberget Galleri, Stavanger Kulturhus, der utstillingen har vært vist tidligere.

Vi fant prosjektets vinkling og visuelle uttrykk interessant og vil takke Daniel Østvold, Hildegunn Birkeland og kunstnerne for godt samarbeid.

Kritikk, Johan Otto Weisser, Fædrelandsvennen


les mer >>


images
Plakat 4-10 ELLIPSE


GUTTORMSGAARD OG HANS ARKIV (et utvalg)

Vi har gleden av å invitere til utstillingen GUTTORMSGAARD og hans arkiv (et utvalg). Dette er en av våre største produksjoner og kanskje det mest omfattende visuelle univers vi har presentert. Bomuldsfabriken Kunsthall fokuserer på hans solide, markante kunstproduksjon, bl.a. installasjonen med palestinske barneportretter, et stort camera obscura, 24 store kulltegninger og unika-trykk fra hans beste produksjon; spesielt serien Bølgebukt. Vi presenterer også et utvalg av kunstnerens arkiv av multikulturelle “utrykksobjekter”. Alt inngår i en symbiose, uttrykt gjennom en streng visuell sortering og presentert som rominstallasjoner baset på samarbeidet kurator – kunstner. Katalogteksten er skrevet av kunsthistoriker Jon-Ove Steihaug.

Tittelen på utstillingen refererer til Guttorm Guttormsgaards 53 utstillinger under tittelen obs! m.fl. & m.m.m. i løpet av perioden sept. 2006- des. 2009 på Blaker Meieri, der kunstneren har sin base. Utstillingen er en opplevelsesrik visuell og historisk reise med et bredt utvalg gjenstander fra ulike kulturer. Her er bøker og tidsskrifter fra den russiske avantgarden, en stor samling bilder av norske fjelloverganger, plakater av Robert Capa, Miró, Picasso, krigsplakater, Vietnam-plakaten til Per Kleiva og en rekke bruksgjenstander satt i en ny sammenheng. De som fikk med seg disse utstillingene på Blaker bærer på en stor opplevelse som har spredt seg fra munn til munn. I forbindelse med utstillingen foreligger bildeboken ARKIV, som gir en visuell oppsummering gjennom 701 sider. Guttormsgaard beskriver sitt prosjekt som “nødvendige impulser for å holde motet oppe”.

Kunstkritiker Gerd Elise Mørland, Kunstkritikk

Fantasiens arkivsjef, Fredrik Wandrup, Dagbladet

Terningskast 6 i VG, kunstkritiker Lars Elton

Kunstkritiker Johan Otto Weisser, Fædrelandsvennen

Omtale av ARKIV, kunstkritiker Tommy Olsson, Kunstkritikk

Hjemmesiden til Guttormsgaard


les mer >>


images
Plakat 3-10


FOR ALLTID - portretter

10.04.-23.05.

Siste dag søndag 23. mai

Portrettkunst har alltid vært dagsaktuelt og ikke minst omdiskutert. ”Alle” har en mening om portretter. I vår tid fokuseres det mer på individet samtidig som det har skjedd en demokratisering av portrettsjangeren. Sjangeren er ikke lenger forbeholdt kongelige eller embetsmenn, men inkluderer også populærkulturens ikoner. Med utgangspunkt i historiske portretter belyser vi sjangeren gjennom ulike portretter både som bestillingsverk/oppdrag og som ”frie” kunstutrykk. I tillegg til historiske malerier fra Arendal kommunes portrettsamling, innlånte verk av Ludvig Eikaas, Kristiansand kommune og fotografier fra Birger Dannevigs arkiv, deltar kunstnerne A K Dolven, Katinka Goldberg, Marius Martinussen, Arne Bendik Sjur, Marianne Wiig Storaas, Tom Gundersen og Gunnar Torvund.

Kritikk, Johan Otto Weisser, Fædrelandsvennen
Kritikk, Øivind Storm Bjerke, Klassekampen


les mer >>


image
Plakat utstilling 2-10. Catharine (Kitty) Helmer Kallevig (født Leth) (1783-1869), malt av P.N. Arbo, 1891, etter miniatyr av Jens Juel, tilhører Arendal kommunes portrettsamling


BENDIK RIIS BAND

16.01.-21.02.2010

Bendik Riis, Arne Bendik Sjur, Bjarne Melgaard, Bjørn Ransve, Guttorm Guttormsgaard, Hannah Ryggen, Hege Nyborg, Lars Paalgard, Leonard Rickhard, Marianne Bratteli, Ole Jørgen Ness, Per Inge Bjørlo, Kjartan Slettemark og Anna Odell

Helt fra 1950-årene har Bendik Riis (1911-88) og hans kunst vært kjent blant kunstnere og for det brede kunstpublikum. De siste tyve årene har det allikevel vært en økende erkjennelse av at hans kunstnerskap er et av de mest betydelige i norsk kunst. Bendik Riis har vært en outsider i norsk kunsthistorie. Hans verk har i stor grad blitt vurdert i lys av hans sykdom og som et naivistisk innslag. Han har ikke vært nevnt i de viktigste kunsthistoriske oversiktene. I de siste årene, særlig etter 1998, har dette begynt å forandre seg. I første rekke er det kunsthistoriker Jon-Ove Steihaug, som med sin omfattende doktoravhandling fra 2008, har plassert Riis inn i kunsthistorien. Han var også ansvarlig for den hittil største retrospektive utstillingen av Riis’ arbeider på Galleri F15 i 1998.


les mer >>


image
Plakat 1-10, Bendik Riis Freds VennVIRKELIGHETENS ILLUSJON

14.11.-13.12.2009

TARJEI BODIN LARSEN
JAMES BROOKS
ANDERS RUHWALD


Kritikk, Johan Otto Weisser, Fædrelandsvennen

English

Vi har invitert Tarjei Bodin Larsen (N), James Brooks (GB) og Anders Ruhwald (DK), tre kunstnere som arbeider i et minimalistisk formspråk i forskjellige materialer. Bodin Larsen og Brooks deler en felles interesse for det monokrome maleriet og for tolkningsmuligheter innenfor det maskinelle området. Ruhwalds sorte og sexy tableauer utfordrer form- og funksjonsbegrepet.

Vi spør: Hva slags samspill oppstår i dette møtet, der ulike estetiske praksiser utfordres? Installasjonene, tegningene og maleriene utfordrer våre vante og gitte forestillinger omkring persepsjon.


les mer >>


image
Plakat 6-09


KITTELSEN OG MOE

26.09. - 01.11.2009

Kittelsen og Moe
Theodor Kittelsen er en velkjent kunstner for de aller fleste av oss, blant annet for sine rike illustrasjoner av Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Louis Moe er derimot nærmest ukjent i Norge, men er en anerkjent kunstner i Danmark og Sverige, spesielt kjent for sine illustrasjoner. Kittelsen og Moe har billedmessige fellestrekk i både form og tematikk. Eventyr, mytologi, skildringer av mystiske vesener og landskap, er nøkkelord for kunstnerne. Begge arbeidet med illustrasjoner av bøker, også i kombinasjon med egne tekster.


les mer >>


image
Plakat 5-09


ANNAN KONST

27.06. - 06.09.2009

Utstillingen viser en oversett kunstverden med verk av selvlærte kunstnere fra Sverige, Finland og Norge uten konvensjonelle oppfatninger om kunst. Den gjenspeiler verk som er skapt uten hensikt å gjøre kunst, men likevel kan oppfattes som det. Samtidig viser utstillingen den store kreativiteten som finnes utenfor den etablerte kunstverden; det private og selvstendige skapende arbeidet som hele tiden foregår rundt oss – men som sjelden blir lagt merke til.


les mer >>


image
Plakat utstilling 4-09, Väinö Ylén, Kodisjoki, Finland, foto Veli Granö


BATLAK OG SELVIG, ANDERS SMEBYE, DANIA BURGER, HANNE FRIIS, BJØRN BÅSEN, KARI STEIHAUG

09.05.-07.06.2009

Kunsten å bruke tekstil

Vi har alle et slags forhold til tekstil. Broderi, søm og mote lyder velkjent for de aller fleste. Tekstil er et materiale som tradisjonelt sett har vært forbundet ensidig med kunsthåndverk, kvinnekunst og mote. I dag befinner tekstil seg i et område som plasserer seg både innenfor det som benevnes som kunsthåndverk og billedkunst – og i møtet mellom disse. Vi ser et kunstfelt i stadig endring og grenser som oppheves og flyttes. Utstillingen viser sju ulike samtidskunstnere som bryter eventuelle barrierer mellom kunst og kunsthåndverk, kunst og mote, kvinne og mann – der tekstil er den røde tråden.


les mer >>


image


ESKO MÄNNIKKÖ

Cocktails 1990-2007

21.03.-26.04.2009

I utstillingen Cocktails tar Esko Männikkö oss med på en usminket og "ekte" reise til utkantstrøk fra nord i Finland til Texas. Han setter fokus på det nære og personlige, der fotografiet som "sannhetsvitne" spiller en avgjørende rolle. Männikkö oppsøker periferien, møter mennesker og blir kjent med deres daglige liv og historie. Han omtaler seg selv som fotograf av "fisker, hunder og gamle menn". Utstillingen viser verk blant annet fra bildeseriene Finnish, Mexas, Organized Freedom, Flora & Fauna og Harmony Sisters.


les mer >>


image
Untitled, c-print, 69x86 cmSTEIN RØNNING

31.01. - 01.03.2009

Stein Rønning (f. 1953) viser i sin utstilling på Bomuldsfabriken Kunsthall verk kjennetegnet av en formbevisst kompleksitet, noe som har utgjort en kjerne i hans utforskende og fokuserte praksis gjennom flere tiår. Rønnings siste arbeider baserer seg på geometriske skulpturelle størrelser som overføres til fotografi - det tredimensjonale danner en sammensatt og konsentrert billedflate.

Tekst Line Ulekleiv, kunsthistoriker/kritiker
Produksjon Bomuldsfabriken Kunsthall


les mer >>


image
Volumen V, 03.08.08, lambdaprint, foto © Stein Rønning


SKJULT IDENTITET

06.09.-19.10.2008

Kunst for folk flest.....
Bomuldsfabriken Kunsthall presenterer seks kunstnere som på sin egen måte har nærmet seg et tildelt sted i Arendal. Kunstner og sted er valgt med grunnlag i kunstnerskap, intuisjon og et håp om resultat. Stedene har alle, hver for seg, vært/er en del av byens historie. I dag er de fleste i ferd med å forsvinne og lever kanskje på overtid. Vi ønsker gjennom utstillingen å fokusere på identitet og bidra til å løfte disse lokalt viktige stedene fram igjen. Samtidig ønsker vi at kunsten skal være en del av Arendals identitet og være en brobygger i et mangfoldig og rikt lokalsamfunn.


les mer >>


image
Plakat Selfportrait with red Bucket
Jan Hakon Erichsen


S. D. - NILS MARTIN

23.06.-27.06.2008
BUNKER 19 / HOVEFESTIVALEN

Produksjon: Bomuldsfabriken Kunsthall

Bomuldsfabriken Kunsthall samarbeider med Hovefestivalen og presenterer på årets festival kunstneren Nils Martin (f. 1969). Martins arbeider gir assosiasjoner til kampsport, riddere, tegneserier og dataspill. Han arbeider i en tegne/penselteknikk på objekter og lerreter. Resultatet er eventyraktige illusjoner med tydelige røtter i historien og kunsthistorien. Martin bruker en begrenset fargepalett med dempede valører der bevegelse brukes som et repeterende element og er fremtredende i bildet.


les mer >>


image
Nils Martin 2008,
foto © Bomuldsfabriken Kunsthall


PANOPTIKUM - JON GUNDERSEN

14.06. - 10.08.2008

Bomuldsfabriken Kunsthall er stolte over å kunne presentere en omfattende utstilling av billedkunstneren Jon Gundersen. Utstillingen er en rikholdig presentasjon av et solid kunstnerskap. Blant mange nye arbeider presenterer vi to installasjoner med titlene: Panoptikum - uendelig søyle (350x 250x250 cm) og Hest som bråsnur.


les mer >>


image
Jon Gundersen i verkstedet, 2008,
foto Guri Dahl


FOTO + FASHION

05.04.-18.05.2008

Utstillingen FOTO + FASHION viser utvalgte arbeider av designere og fotografer som alle arbeider i forhold til mote. Utstillingen er et møte mellom motedesign, motefotografi og kunstfotografi. Der fotografene beveger seg i grenselandet mellom mote og kunst, beveger designerne seg i området mellom det kommersielle produktet og kunstobjektet.

Fotografer: Guri Dahl, Ola Rindal, Lars Botten
Designere: Julie Skarland, Armando Santos, Solveig Elton Jacobsen, Maria Manuela Rodrigues

Produksjon: Bomuldsfabriken Kunsthall


les mer >>


image
Profil 35, Lars Botten


STRIKKNIKK

26.01. - 09.03.2008

STRIKKNIKK viser strikkeuttrykk du aldri har drømt om å se! Sexannonser forvandles til humoristisk strikkereklame, det amerikanske flagget strikkes av to gravemaskiner, en liten bamse er strikket av bly og en kjempestor bamse av bronseull. Her er strikkede, verdenskjente bygninger, møbler og utrydningstruede dyr. Dette er en eksotisk piknik med blant annet kjønnsroller, miljøfokus, forbrukersamfunnet og krigen mot terror på menyen. Hvem hadde trodd at man noen gang skulle se den velkjente lycra Supermanndrakten i en strikket ull-utgave?


les mer >>


image
Oversikt Strikknikk, sal 1


END

18.11.-30.12.2007

Bomuldsfabriken Kunsthall avslutter et rikt utstillingsår med utstillingen END. Vi presenterer syv keramikere som alle utfordrer det konvensjonelle synet på keramikk. Kunstnerne bak utstillingen er Richard Slee, Alison Britton og Martin Smith fra England, Marit Tingleff fra Norge og Karen Bennicke, Peder Rasmussen og Martin Bodilsen Kaldahl fra Danmark. Utstillingen er et keramisk møte mellom minimalisme, popkunst, keramisk figurtradisjon, ekspressivitet, digital formestetikk og mye mer. Utstillingen er et samarbeid med Kunstindustrimuseet i København.


les mer >>


image
Oversikt sal 1.


ESPEN DIETRICHSON

22.09.-28.10.2007

Bomuldsfabriken Kunsthall har gleden av å presentere en stor separatutstilling av den unge kunstneren Espen Dietrichson (f. 1976, Arendal). Dietrichson har i ett år arbeidet ved Bomuldsfabrikens gjesteatelier der han har produsert de fleste av verkene som vises i utstillingen. Felles for Dietrichsons arbeider er at de hele tiden balanserer i krysningspunktet mellom det virkelige og det uvirkelige. Arbeidene kan deles i to hovedgrupper; kjøretøy og arkitektoniske søyler.


les mer >>


image
Tripod 2007, 47 x 333 x 375 cm